Βαφές ξύλινων κουφωμάτων

colors_koufomataΟι αποτυχημένες συνταγές ανήκουν στο παρελθόν.

Πλήθος προϊόντων και κατασκευών των περασμένων δεκαετιών, κουβαλούν ένα αρνητικό παρελθόν πριν εξελιχθούν. Τα κουφώματα διεκδικούν το μερίδιό τους συμμετέχοντας σε τομείς όπως οι μηχανισμοί, οι συναρμογές αλλά κυρίως οι βαφές. Τόσο οι χρωστικές όσο και οι μέθοδοι απέτυχαν να εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Σε πολλές περιπτώσεις η ποιότητα αξιόλογων κατά τα άλλα κατασκευών, υποβαθμίστηκε εξ’αιτίας της βαφής.

Αναφορικά με το αλουμίνιο η απουσία βαφής στις κατασκευές του ’70 και του ’80 οδήγησε στην διάβρωση του προφίλ. Την δεκαετία του ’90 η έλευση της ηλεκτροστατικής βαφής βελτίωσε την αντοχή αλλά και την αισθητική των κουφωμάτων. Χρειάστηκαν όμως αρκετά χρόνια για να τελειοποιηθούν οι πρώτες ύλες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των βαφείων. Σήμερα οι βαφές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αξιόπιστες, υπάρχουν όμως περιθώρια εξέλιξης σε περιβάλλον κοντά σε θάλασσα εξ’ αιτίας του φαινομένου της ηλεκτρόλυσης στις ενώσεις και στους συνδέσμους.

Αναφορικά με τα ξύλινα κουφώματα το πρόβλημα εστιάστηκε κυρίως στην αποκόλληση των βαφών από το ξύλο είτε μερικώς (σκάσιμο), είτε πλήρως (ξεφλούδισμα) και στην συνέχεια διάβρωση (σάπισμα). Αναλύοντας τις αιτίες ξεχωρίζουμε τις παρακάτω:

  • Η εξομοίωση των μεθόδων βαφής και των βερνικιών, αναφορικά με  υλικά που προορίζονταν για εσωτερικούς χώρους, με αυτά των εξωτερικών.
  • Η προσπάθεια κάλυψης της επιφάνειας με βερνίκια κρυσταλλοποίησης, που δεν επέτρεπαν την συναλλαγή υγρασίας του ξύλου με το περιβάλλον. Μέθοδος με καλά αποτελέσματα τα πρώτα χρόνια εφαρμογής αλλά εντελώς καταστροφικά όταν τελικά η υγρασία περνούσε και εγκλωβιζόταν, ανάμεσα στο βερνίκι και το ξύλο.
  • Η εφαρμογή μεθόδων διχρωμίας ή διακοσμητικών εφέ (ντεκαπέ), η οποίες ακόμη και σήμερα παρακάμπτουν τις αυστηρές προδιαγραφές των εγγυημένων μεθόδων βαφής.

Οι λύσεις που βρέθηκαν σχετίζονται αρχικά στην χημική σύσταση των βαφών με κυριότερη την κατάργηση της πολυουθρεθάνης και την χρήση του νερού ως διαλύτη. Ακολούθως στο εξοπλισμό των βαφείων που σταδιακά εξελίχθηκαν από απλά πιστόλια βαφής σε λουτρά και τελικά σε καμπίνες βαφής.

GORI TEKNOS wooden windows paintΟι σύγχρονες μέθοδοι

Οι νέες μέθοδοι εφαρμογής των προϊόντων βαφής (βερνίκια) για ξύλινα κουφώματα είναι  δύο.

Η ρομποτική με ψεκασμό και η ηλεκτροστατική. Και οι δύο απαιτούν βαφείο τελευταίας τεχνολογίας. Και οι δύο έχουν το ίδιο άριστο αποτελέσματα, ακόμη και σε περιβάλλον με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Τα ζητούμενα και στις δύο περιπτώσεις είναι:

  • Η διείσδυση των χρωστικών στο ξύλο, η καλυπτικότητα όλων των πτυχών και των γωνιών της επιφάνειας του.
  • Η  ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, τόσο για οικονομικούς όσο και για οικολογικούς λόγους.

Οι δύο μέθοδοι επιτυγχάνουν τα παραπάνω σε ποσοστό 100%.

Στην μέθοδο με ψεκασμό, η ταχύτητα της πρόσπτωσης στην επιφάνεια βαφής επιτυγχάνεται με ακροφύσια και υψηλές πιέσεις, σε συνδυασμό με τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, οι οποίες ελέγχονται στην καμπίνα βαφής.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι επιφάνειες βαφής (προφίλ) με τις πτυχές και τις λεπτομέρειες τους, αρχικά ανιχνεύονται με φωτοκύτταρα και κατόπιν ακολουθεί ο ψεκασμός, σε συγκεκριμένα χρονικά στάδια και με απόλυτη ακρίβεια.

Η διαφορά στην ηλεκτροστατική μέθοδο βαφής, είναι ότι η ταχύτητα της πρόσπτωσης στην επιφάνεια βαφής, επιτυγχάνεται με ηλεκτρική φόρτιση των βερνικιών με υψηλή τάση. Είναι δηλαδή αποτέλεσμα του ισχυρού μαγνητισμού που δημιουργείται εξαιτίας της διαφοράς δυναμικού μεταξύ χρωστικής και  επιφάνειας βαφής.

Για τους παραπάνω λόγους, κάθε εργοστάσιο που σέβεται το τελικό προϊόν του, επενδύει  σε αναβάθμιση του βαφείου του, με μία από τις δύο παραπάνω μεθόδους, αποφασίζοντας πρώτα από όλα με ποια εταιρία βερνικιών θα συνεργαστεί.

Για παράδειγμα η Δανέζικη GORI εκτός από τις Α’ ύλες αναλαμβάνει και την προμήθεια των μηχανών βαφής, διαμορφώνει τις συνθήκες βαφής και τέλος πιστοποιεί και το τελικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί  ότι τα παραπάνω έχουν μελετηθεί με δέκτη της βαφής το Μεράντι. Παράλληλα η GORI TECHNOS, κατασκευάζει τα συστατικά φροντίδας, σαμπουάν και γαλακτώματα...